Fakiers en magiërs

Mozaïek

Mozaïek is een eeuwenoude kunstvorm die ontstaan is in het Midden-Oosten. De eerste afbeelding werd 1500 voor Christus gevonden, maar nog steeds worden er opgravingen gedaan waar mozaïek gevonden wordt. Een afbeelding bestaat uit een samenvoeging van kleinere onderdelen. Er kunnen op deze manier allerlei afbeeldingen gemaakt worden, maar de meest voorkomende zijn religieuze taferelen en kleurrijke patronen.

Islamitisch maar ook Christelijk

Moskeeën zijn vaak helemaal betegeld met mozaïek, maar ook Christelijke basilieken maken gebruik van deze kunstvorm. Op het plafond van een basiliek is vaak een Christelijke afbeelding te zien waar gebruik wordt gemaakt van mozaïek. Op Wikipedia is veel te vinden over de geschiedenis hiervan en het verschil tussen Griekse en Romeinse mozaïek. De Italiaanse stad Ravenna wordt gezien als hoofdstad van de mozaïek omdat het destijds de hoofdstad van het Westelijk Romeins gebied was. Nog steeds is het mogelijk om door deze stad een complete mozaïektour te doen door alle basilieken, kerken en moskeeën die allen in het teken staan van deze prachtige en indrukwekkende kunstvorm.

Mozaïek voor iedereen

Mozaïek is ontzettend populair bij mensen over de hele wereld en het wordt dan ook vaak gebruikt op bijvoorbeeld terrassen en badkamers. Zelfs in de Nederlandse bouwmarkt is het mogelijk om mozaïeken tegels te verkrijgen om in eigen huis te gebruiken, maar veel mensen reizen speciaal af naar het Midden-Oosten om deze speciale tegels te kopen. Een mozaïeken afbeelding geeft de sfeer van het Midden-Oosten en ook een zeker gevoel van luxe, iets waar veel mensen naar op zoek zijn. Voor de mensen die deze sfeer op een gemakkelijke manier in huis willen brengen, op BGA.nl is het mogelijk om mozaïeken afbeeldingen af te drukken als bijvoorbeeld passe-partout of poster, of een afbeelding die helemaal past bij uw Midden-Oosterse tegels.

ashe