Fakiers en magiërs

Vuurspuwen

Vuurspuwen

Een act waarbij de artiest brandstof sproeit richting een vlam of brandende fakkel met een spectaculaire steekvlam als gevolg noemen we vuurspuwen. Ondanks dat vuurspuwen niet direct heel

moeilijk is, kan het zeer zeker gevaarlijk zijn. Dit heeft meerdere redenen. Zo kan de gebruikte brandstof giftig en kankerverwekkend zijn, en daarnaast is uiteraard de vlam een gevaarlijk onderdeel. We raden dan ook nooit aan om zomaar te gaan vuurspuwen, zonder enige begeleiding van een professionele vuurspuwer!

De benodigdheden

  • Een vuurbron (meestal een brandende fakkel)
  • Brandstof (olie)

De brandstof die gebruikt wordt voor vuurspuwen is altijd olie en dus nooit alcohol, spiritus, terpentine, benzine of wat voor brandbare vloeistof dan ook. De reden hiervoor is dat olie uit zichzelf niet heel goed brand. Er zijn drie soorten olie te gebruiken voor het vuurspuwen.

Lampolie

Dit is olie op basis van paraffine. Een erg belangrijk nadeel van dergelijke olie is dat het zeer giftig is. Zou je maar een beetje inslikken is het niet direct fataal, maar dit kan wel lijden tot verslikken. Wanneer de olie in je longen terechtkomt kun je een nare longontsteking oplopen. Dergelijke olie is vooral geschikt om je fakkel mee brandend te houden, maar is af te raden om mee te spuwen.

Fakir olie

Dit is speciale olie gemaakt om vuur mee te spuwen. Ondanks dat je zou denken dat dergelijke olie minder kwaad kan, zullen ervaren vuurspuwers je vertellen dat het voornamelijk minder vies smaakt.

Koolzaadolie

Koolzaadolie wordt doorgaans verkocht onder de naam ‘biologische lampenolie’. Dit is een plantaardige olie en dus niet giftig. Het heeft echter wel een erg vieze smaak en het grootste nadeel is dat het niet heel goed brand.

Slik je wat van de olie in, in welk geval dan ook, ga altijd direct naar de huisarts voor medische hulp.

ashe