De verhalen

Aladin en de wonderlamp

Een van de bekendste verhalen van 1001 nacht is het verhaal van Aladin en de wonderlamp. Dit komt natuurlijk mede doordat Disney het sprookje vertaald heeft en er een tekenfilm van heeft gemaakt.

Aladin is de zoon van een arme kleermaker en beland als straatschoffie in de straten Bagdad. Om te overleven is hij gedwongen om te stelen. Op een dag ontmoet Aladin een tovenaar uit Afrika, welke beweert zijn oom te zijn. Samen met hem verlaat Aladin de stad en gaat hij op reis naar de woestijn. Aangekomen bij een grot vraagt Aladins “oom” hem om af te dalen om in de grot een speciale olielamp voor hem te halen. Met de strenge regel om niets anders dan de lamp aan te raken. Arm als Aladin is, kan hij echter niet van alle kostbaarheden afblijven, en hij neemt zoveel mogelijk schatten mee als hij kan. Zoveel zelfs dat hij bijna niet meer uit de grot kan komen. Hierdoor wordt zijn oom ontzettend kwaad, en hij besluit de grot dicht te gooien.

De tovenaar heeft Aladin echter een ring gegeven welke hij voor noodgevallen zou kunnen gebruiken. Aladin draait aan de ring en er verschijnt spontaan een geest. Op verzoek van Aladin brengt deze geest hem naar huis terug, en arriveert bij zijn moeder. De moeder van Aladin poetst vervolgens de olielamp op om hem weer mooi te laten blinken, en wanneer zij dit doet verschijnt er een djinn. Deze djinn is in staat alle wensen te vervullen van diegene die hem heeft vrijgelaten.

Op een goede dag ontmoet Aladin een prinses. Aladin valt als een blok voor haar, maar een arme sloeber zoals Aladin kan natuurlijk nooit trouwen met een rijke prinses. De vader van de prinses vraagt hem dan ook om aan te tonen hoe rijk hij is. Aladin moet hem zeven schalen vol diamanten brengen om zijn rijkdom te bewijzen. Door de djinn te vragen om rijkdom is dit geen enkel probleem. Vervolgens bouwt Aladin een paleis waarin hij met zijn bruid kan gaan wonen.

Dan komt de “oom” van Aladin echter weer in beeld. Hij weet op slinkse wijze de wonderlamp in zijn bezit te krijgen, en zorgt er voor dat de prinses inclusief het paleis naar Afrika gebracht worden. Wanhopig gaat Aladin op zoek naar zijn prinses, en draait per ongeluk weer aan de magische ring. De geest kan echter het paleis niet terug naar Aladin brengen, maar Aladin wel naar het paleis. Hier verslaat hij tezamen met de prinses de “oom” en zorgt er voor dat alles weer netjes teruggebracht wordt.

ashe