Typisch Arabisch

Shisha roken

Voor een shisha bestaan diverse benamingen, waaronder nargileh, ghaliyan, hookah en de in het Westen bekendste term waterpijp. Het is een hulpmiddel waarmee het roken van gearomatiseerde pijptabak mogelijk wordt gemaakt. Dit is in het Midden-Oosten een traditioneel gebruik en ziet men daar veel in café’s en restaurants. Dit wordt dan vaak een shishalounge genoemd. Ondanks dat veel mensen denken dat er standaard hasj of marihuana gerookt wordt met een shisha, is niets minder waar. Dergelijke geestverruimende middelen worden namelijk gerookt met een ‘bong’.

De onderdelen

Een shisha bestaat uit vier onderdelen, namelijk het kommetje voor de tabak, een glazen reservoir, de metalen schacht en de slang. In het glazen reservoir wordt water of alcohol gedaan totdat de metalen schacht ongeveer 2 centimeter onder water komt te staan. De rookwaar stopt men in het kommetje voor de tabak en wordt afgedekt met aluminiumfolie. Hierin worden gaatjes geprikt, waarna er hete kooltjes opgelegd worden.

Het gebruik

Door aan het mondstuk te zuigen creëert men een onderdruk boven de vloeistof in het reservoir. Dwars door de vloeistof heen wordt op deze manier lucht aangezogen door de pijpenkop. Dit kan enkel wanneer het reservoir volledig luchtdicht is, om zo te voorkomen dat verse lucht zich mengt met de rook.

De geschiedenis

Volgens overleveringen komt de shisha uit de noord-westelijke provinciën van India, langs de grens van Pakistan. De shisha zou zo’n 1.000 jaar geleden zijn uitgevonden. De eerste waterpijpen waren primitief en simpen, en werden voornamelijk vervaardigd uit een basis van kokosnoot, een pijp van bamboe.

Volgens de schrijver van het boek “Medicine in Persia” vindt de oorsprong van de shisha eveneens in India, en werd het concept voor het apparaat bedacht door Hakim Abul Fateh Gilani. Gilani was een Iraanse arts welke ergens tussen 1542 en 1605 in dienst was van het hof van een Mongoolse keizer. De shisha zou een gezonde variant moeten zijn van het roken van tabak.

Traditionele shisha

Niet alleen het roken, maar ook het maken van een shisha is een eeuwenoude traditie. Het is een echt ambacht dat ontstaan is in India. Vervolgens is het verder ontwikkeld in Turkije, maar tot echte kunst verheven in Egypte.

Bij een traditionele shisha wordt de glazen vaas met de hand geblazen en worden de tabakskoppen met de hand gedraaid door middel van een pottenbakkersschijf. Een kunstenaar voorziet een traditionele shisha met de hand van prachtige versieringen.

ashe