Typisch Arabisch

De keuken van het Midden-Oosten

De typische keuken uit het Midden-Oosten is traditioneel gezien een zeer gezonde en natuurlijke keuken. Er worden traditiegetrouw veel granen, groenten, kruiden en specerijen gebruikt in de gerechten. Er zijn een aantal kenmerkende ingrediënten welke veelvuldig gebruikt worden.

  • Yoghurt
  • Rijst
  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Citroen
  • Aubergine

Door de invloed van het jodendom en de islam op deze keuken zijn er aanvullingen gedaan van vlees- en kaasrecepten.

Tajine

Tajine is eigenlijk de naam van de grote, dikke aardewerken stoofpot of schaal waarin het gerecht wordt bereid en opgediend. Het is dus niet per se de naam van het gerecht zelf. Met name in de Marokkaanse keuken wordt veel gekookt met behulp van de tajine.

De tajine heeft een typische vorm van een hoge kegel- of bolvormige deksel. De binnenkant van de tajine is doorgaans voorzien van een laagje glazuur, maar er zijn ook ongeglazuurde varianten.p>

Gerechten als stoofpotjes worden voornamelijk bereid in een tajine. Het water dat uit het voedsel verdampt slaat als condens neer op het deksel van de tajine. Daar koelt de condens af en druppelt weer terug de schaal in. Het lijkt in feite op de werking van een braadpan, zoals we die in het westen gebruiken. De gerechten welke in de tajine bereid worden kunnen zowel bestaan uit vis, vlees en/of groente.

Falafel

Dit gerecht bestaat uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen, en diende volgens de overleveringen oorspronkelijk als vleesvervanger in de vastentijd. Vaak wordt er een saus geserveerd bij falafel. Sauzen zoals yoghurtsaus, uiensaus, knoflooksaus, hummus of taratoorsaus zijn hierbij veelgebruikt.

Baklava

Deze mierzoete lekkernij wordt doorgaans gegeten als dessert en vindt zijn oorsprong in landen uit het Midden-Oosten en de Balkan.

Baklava wordt gemaakt van flinterdunne laagjes filodeeg, een deegsoort die sterk lijkt op bladerdeeg. De vulling bestaat uit gemalen stukjes noot zoals pistache, amandel of walnoot, en er zijn allerhande varianten verkrijgbaar. Met name de combinatie van kruiden en specerijen, fruitrasp en vanillesuiker geeft elke baklava variant haar eigen unieke smaak. Baklava wordt gemaakt in een grote schaal, en na het bakken in kleine stukjes gesneden. Nadat de baklava is gebakken wordt het doordrenkt met een mierzoete siroop van suiker of honing.

Humus

Deze puree op basis van kikkererwten, tahin, sesamzaad en nog enkele andere ingrediënten, komt oorspronkelijk uit de Libanese keuken. Tegenwoordig is het echter een zeer populair gerecht in vele windstreken, waaronder Noord-Afrika, Turkije, het Midden-Oosten en Europa.

Hummus is wellicht zo populair omdat het gegeten kan worden in combinatie met allerhande gerechten. Een veelgebruikte combinatie is Turks brood of een pitabroodje dat in de hummus gedipt wordt, maar zelfs combinaties met tortillachips zijn erg lekker. Ook als dip bij de falafel is het een welkom bijgerecht.

ashe