Typisch Arabisch

Raqs Sharki

Raqs Sharki is de officiële benaming voor wat wij in het westen kennen als buikdansen. Raqs Sharki betekend letterlijk ‘dans van het Midden-Oosten. Om de Raqs Sharki goed te kunnen uitvoeren als podiumdans is het van belang om de culturele waarde te begrijpen. Een goede kennis van Arabische muziek is vereist, evenals een degelijke kennis van folkloristische dansen. Alle losse elementen en typische gebruiken uit de verschillende streken komen immers samen in de show variant van het buikdansen.

Herkomst van Raqs Sharki

De buikdans wordt in vele landen al eeuwenlang uitgevoerd. Zowel in het Midden-Oosten, als in Noord-Afrika en Turkije kent men deze dansstijl. Het is dan ook niet geheel duidelijk waar de dansvorm zijn echte oorsprong vindt. Door deze verscheidenheid aan herkomst, zijn er minstens net zoveel varianten van de dans bekend, evenals het gebruik van de klederdracht tijdens het uitvoeren van de dans. Bij de podiumvariant zien we doorgaans de bekende buikdanskostuums.

Moderne buikdans

Bij deze term refereert men doorgaans aan de meer hedendaagse vorm van buikdans. Hierbij zijn de traditionele instrumenten minder duidelijk aanwezig, maar staan de klassieke ritmes en het oriëntaalse karakter wel nog steeds voorop. Wanneer westerse muziek en dansstijlen overheersen, spreken we van ‘fusion’. Er blijft dan echter niet veel meer van het traditionele karakter van de buikdans over.

ashe