Fakiers en magiërs

Slangenbezweerders

Zowel in India als in Egypte bestaan al sinds eeuwen slangenbezweerders. Het is een van de vele magische vertoningen die een fakir meester kan zijn.

Vluchthouding

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden de slangen die hiervoor gebruikt worden niet bezworen door het geluid van een fluit. Het soort slang dat meestal gebruikt wordt zijn namelijk cobra’s, en deze slangensoort is doof. Slangen zijn sterk visueel ingesteld en reageren dus niet zozeer op het geluid van de fluit, maar op de beweging die een slangenbezweerder maakt wanneer hij de fluit bespeeld. Een slang heeft een natuurlijk vluchtmechanisme dat zich meebeweegt met de ‘bedreiging’ die hij waarneemt. De slang begeeft zich dus in de vluchthouding, maar vlucht nog niet aangezien het gevaar nog niet groot genoeg is. De slang kan echter wel besluiten om de slangenbezweerder aan te vallen, wanneer deze te lang doorgaat met uitdagen.

Dierenmishandeling?

Slangen worden dus opzettelijk bang gemaakt zodat ze de vluchthouding aannemen en dit mooi is om te zien. Mensen hebben hier giften aan de fakir voor over om dit te aanschouwen. In veel gevallen wordt de bek van de slang ook nog eens dichtgenaaid of er wordt een speld door de bek heen gestoken zodat de slang niet kan bijten. Een diervriendelijker manier is om de slang regelmatig te “melken”.

ashe