Fakiers en magiërs

Lopen over hete kolen

Iets waar bij veel mensen het angstzweet al zal uitbreken door er enkel aan te denken, is lopen over hete kolen, ook wel vuurlopen genoemd. Hoe het kan dat het lopen over hete kolen mogelijk is, zonder verwondingen op te lopen leggen we hier uit.

Lage warmtecapaciteit

Gloeiende houtskolen hebben een slechte warmtegeleiding en een erg lage warmtecapaciteit. Warmtegeleiding is een term om aan te geven hoe geschikt een stof is om warmte te transporteren, en warmtecapaciteit is een term om de maat waarin een bepaalde stof warmte opslaat uit te drukken.

Bij het lopen over hete kolen plaats je de voeten op een stof met een lage warmtecapaciteit. Om je een idee te geven, houtskool koelt vijf keer sneller af dan de huid van de voet kan opwarmen. Slechte warmtegeleiding betekend vervolgens dat de warme delen van de kooltjes de afgekoelde delen niet snel genoeg terug op kunnen warmen. In feite wil dit dus zeggen, dat bij het plaatsen van je voet op de hete kolen, je voeten de kolen afkoelen, en deze niet snel genoeg meer kan opwarmen. Wanneer je in een normale tred over de kolen loopt, zul je je voeten dus niet verbranden.

ashe