De Fata Morgana in de Efteling
De Fata Morgana is een attractie in het populaire Nederlandse pretpark De Efteling. De inspiratie achter deze attractie, die de vorm heeft van een zogenaamde dark water ride, oftewel een
boottocht, zijn de sprookjes van 1001 Nacht. In deze ride, die er aan de buitenkant uitziet als een Oosters paleis of karavanserai, komen de bezoekers verschillende omgevingen vol oosterse taferelen tegen.
De inspiratie achter de Fata Morgana
Anton Pieck, de bekende Illustrator die zoveel attracties van de Efteling vorm heeft gegeven, reisde in de jaren ’30 naar Marokko. De tekeningen die hij daar maakte vormden een belangrijk ijkpunt voor de visie voor de attractie Fata Morgana, die overigens pas in 1986 opende. Ook heeft de Efteling handig gekeken naar een attractie van Disneyland, namelijk Pirates of the Caribbean. Dit is een darkride over het water langs taferelen uit de gouden eeuw van de piraterij.
Voor een deel leunen de taferelen in de attractie op beschrijvingen in sprookjes, voor een deel ook op de typische zienswijze van “het Oosten” in de westerse beleving. Voor een groot deel zijn de getoonde beelden dus stereotypen van een Oosten, zoals dat misschien zo’n 500 jaar geleden geweest zou kunnen zijn. Omdat de attractie bedoeld is als vermaak, is dit ook geen historisch correcte afspiegeling van welke cultuur ook – net zoals de rest van Efteling niet serieus genomen moet worden.
Wat beleeft de bezoeker in Fata Morgana
In deze attractie, waarvan de naam letterlijk “luchtspiegeling” betekent, leidt een trappenhuis in Oosterse sfeer en met sterke themamuziek de bezoeker naar een landingsplatform voor bootjes. De bezoekers worden in groepen van maximaal 16 personen in de bootjes geladen. Door een deur komen ze in een donkere jungle, waar een tovenaar al snel een poort naar een Oosterse stad opent.
In deze stad bevinden zich Oosterse huizen en bewegende (animatronische) poppen van mensen en dieren. Eerst vaart de boot door de kanalen van een wijk met bedelaars, kamelen, bazaars en handelaren in schoenen, koperwaar en fruit. Behalve door middel van licht- en geluidseffecten wordt ook met geuren, onder andere van wierook, de indruk gewekt dat de bezoeker in een echte, levende stad terecht is gekomen.
Verderop ziet de bezoeker soldaten in een fort, gevangenen in een kerker, en duiken er plotseling krokodillen uit het vaarwater op. De volgende halte is een weelderig deel van de stad, waar boten aanmeren bij het paleis van een Oosterse vorst. Gouden schatten, weelderige tapijten, rijk versierde slaven en haremvrouwen leveren een unieke indruk op.
Nadat de reizigers kennis hebben gemaakt met de vorst zelf, die in zijn weelderige troonzaal een feest houdt met edele gasten en buikdanseressen, bereikt de boot een verboden schatkamer. Die wordt bewaakt door een gigantische reus. Door middel van bewegende muren en lasereffecten wordt de indruk gegeven dat de ruimte op instorten staat. Dat gebeurt echter niet, en de bezoekers verlaten de attractie door het oerwoud waar ze in eerste instantie terecht kwamen.